facebook

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "СЛЕДАТА „ШЕКСПИР“

Хамлет – тайнственото изкуство на ръцете

teather-day29-ip-025_959x399_pad_478b24840a

Хамлет – тайнственото изкуство на ръцете

 

„Хамлет“ – тайнственото изкуство на ръцете – международен проект на Росица Караджова, дипломант на МП „Театрално изкуство и общество“, с глухи артисти от 10 държави.

След като избира десет различни артисти от различни страни с опит в театрално изкуство,  тя организира и провежда онлайн срещи с тях, така че всеки да може правилно да интерпретира предизвикателната версия и съдържание на избрания текст, всички скрити метафори и твърдения. След това проследява в изследването си различни предизвикателства при преобразуването на писмената версия във визуален жестов език, така че всеки артист да може да използва своите артистични способности на сто процента. Росица превежда и изпълнява българската част от пиесата и накрая монтира всички елементи. Готовият театрален продукт беше представен публично на 22.01.24 г. на сцената на НБУ, със субтитри на български и английски език.

Отправна точка за Росица в творческото ѝ изследване е темата за слабото присъствие на жестовия език в артистичната сфера в България. Паралелно с това тя се съсредоточава и върху предварителна текстова работа, която да изясни обясненията, дефинициите и обобщенията на развитието на общността на жестовия език във времето. Това емпирично изследване през практическия опит на дипломантката служи като добро въведение и подготовка за същинската видеоверсия, така че всеки да може напълно да разбере целта на видеопосланието и значението на жестовия език в творческите индустрии.

 

Регистрирай се 

 

Обратно към програмата на фестивала